Ik ga starten – Je eigen onderneming

Man met bord met tekst voor zijn hoofd, op bord in het engels staat Ik ga starten!

Start zo voorbereid als mogelijk.
© Ai825/Shutterstock.com

Ik ga starten – De eerste gedachten

Je hebt er voor het eerst over nagedacht, ik ga starten. Een eigen onderneming oprichten, je eigen zaak en eigen baas zijn. Dat lijkt je wel wat. Zelf je uren indelen en natuurlijk doen wat je leuk vindt en hoe jij het wilt doen. Jij maakt de beslissingen, het beleid. Je wilt gewoon voor jezelf werken, je hebt een idee over hoe je iets beter kan doen dan de ondernemingen die er al zijn, een gat in de markt wellicht of je hebt een product waarvan jij zeker weet dat er een vraag naar is. Je doet het om welke redenen dan ook, maar je gaat het doen. Maar nu? Pfffft, hoe start je?

Ik ga starten – Je huidige situatie

Start met het op papier zetten van wat je wil gaan doen en hoe je daar gaat komen. Wat is jou situatie op het moment? Kan je zomaar voor jezelf beginnen of zijn er nog andere zaken waarmee je rekening moet houden. Financieel, ben je nog in loondienst en mag je ernaast voor jezelf beginnen? Of mag je niet ernaast voor jezelf beginnen? En ga ontslag nemen? Dan zal je aan de gevolgen van ontslag moeten gaan denken. Heb je momenteel een uitkering, check dan of en hoeveel je mag bijverdienen met behoud van je uitkering en wanneer het punt is aangebroken dat je geen recht meer hebt op je uitkering. (UWV)

Maar kijk ook naar je kennis en vaardigheden. Welke kennis en/of vaardigheden zijn er nodig of zelfs verplicht voor de uitoefening van jou op te starten bedrijf? Is deze bij jou voldoende aanwezig om te zeggen ik ga starten, of zal je eerst nog wat benodigde kennis moeten opdoen of vaardigheden moeten leren? Misschien heb je daar helemaal geen trek in, dan zal je wellicht iemand moeten inschakelen die de kennis of vaardigheden wel bezit. Dan moet je zo iemand in dienst nemen als de kennis/vaardigheden verplicht zijn, indien niet verplicht zou je iemand kunnen inhuren wanneer nodig. Beide kosten geld en hebben hun voor- en nadelen.

Ik ga starten – Van nu naar dan.

Ik ga starten, vrouw achter bureau zoekt wat op laptop.

Bijna 1,8 miljoen ondernemingen in Nederland.
© fizkes/Shutterstock.com

Wat moet er allemaal gebeuren voordat je echt kan zeggen: ‘Ik ga starten‘, en voor jezelf kan beginnen? Vanaf dit moment tot aan de start van je nieuwe onderneming. Tenzij je het allemaal kan onthouden, schrijf het op! Maak een; ‘Te Doen Lijst’, en zet dingen erop het moment dat je eraan denkt. Maak je eigen stappenplan en ga de stappen af om je voor te bereiden. Maak een ondernemingsplan, verzin een naam of wellicht weet je die al. Welke ondernemingsvorm? Met welke belastingen krijg je straks te maken en hoe ga jij je administratie en boekhouding bijhouden?

Als je gaat beginnen zal je merken dat je tegen veel vragen aanloopt, prima! Probeer er zoveel mogelijk te verzinnen en te beantwoorden. Wees eerlijk ten opzichte van jezelf bij het beantwoorden, kijk ook kritisch naar jezelf. Het is belangrijk om je  goede en sterkste punten te weten, maar ook je mindere, weten wat je niet kan en/of weet is minstens zo belangrijk. Wat kan je wel zelf en wat niet?

Gebruik de voorbereidingsperiode voor je start om je zo goed mogelijk voor te bereiden. Zoek (o.a.) goed uit;

  • Wat moet ik allemaal regelen voordat ik ga starten?
  • Wat zijn mijn verplichtingen? (Vergunningen, Diploma’s, Verzekeringen)
  • Welke kennis en vaardigheden heb ik nodig?
  • Hoe bereik ik mijn toekomstige klanten?
  • Wat voor kosten verwacht ik en wat worden mijn prijzen?

Zoals gezegd zullen er vele vragen op je pad komen, en zijn dit 5-tal slechts een kleine greep uit die vragen. Zie het als een uitdaging en een leerproces wanneer je ermee aan de slag gaat. Steek er wat tijd in want hoe beter voorbereid je bent des te beter je start is!

Ik ga starten als ondernemer!

Zodra je begint te denken en te plannen ben je al aan het ondernemen. En wanneer jij vindt dat je voorbereiding voldoende is, is het tijd om het officieel te maken. Ik ga starten!! Tijd om je in te gaan schrijven bij de K.v.K. en dan ben je officieel ondernemer!

Iedere starter loopt weer tegen andere dingen aan, maar veel zaken zijn voor alle starters hetzelfde. Gebruik ervaringen van andere starters om het jezelf niet onnodig moeilijk te maken. Zoek rond als je ergens mee zit of tegenaan loopt, leer en neem de ervaringen van andere mee, en pas het toe zoals jij het het ziet dat het zou moeten zijn, je bent immers eigen baas!

Dit waren je eerste stappen, maar er zullen er nog vele volgen. Op naar de volgende stap, veel succes met het ondernemerschap!

En mocht je denken dat wij je ergens mee kunnen helpen? Neem dan geheel vrijblijvend eens contact met ons op.