Kor toepassen per aangifte periode

Maan die geen idee heeft hoe moet jij de kor toepassen ?

Geen idee hoe? © StunningArt/Shutterstock.com

Kor toepassen

Je voldoet aan de voorwaarden en mag de kor toepassen. De kleineondernemersregeling is er een die over de te betalen btw over een jaar gaat. En is daarom het beste toe te passen per jaar of wanneer je aangifte per maand of kwartaal doet bij je laatste aangifte van het jaar. Dit is omdat je dan alle gegevens hebt en niet meer het risico loopt dat je schatting niet klopt en je iets moet terug betalen omdat je de regeling verkeerd hebt toegepast.

Kor toepassen per Jaar

Aan het eind van het jaar tel je alle ontvangen btw bij elkaar op (5a), trek daarvan af alle betaalde btw (5b). Dat subtotaal (5c) zou de btw zijn die je moet betalen zonder toepassing van de kleineondernemersregeling. Is dat subtotaal € 1.345 of lager? Dan betaal je niets en schrijf je hetzelfde bedrag bij 5d (vermindering volgens de kleineondernemersregeling).  Is het subtotaal hoger dan € 1.345,- maar lager dan € 1.883 ? Dan moet je eerst de korting berekenen die je bij 5d mag invullen. Het bedrag dat overblijft moet je betalen.

Kor toepassen per Maand of Kwartaal

Ook als je per maand of kwartaal aangifte doet kan je de kor toepassen. Je moet dan voor het doen van je eerste aangifte een schatting maken van hoeveel btw je zou moeten betalen over het hele jaar na aftrek van de voorbelasting, als je geen gebruik zou maken van de regeling. De onderstaande tabel geeft je de bedragen die je per maand of kwartaal zou mogen verminderen volgens de kleineondernemersregeling.

 

Inschatten hoeveel
btw je per jaar moet
betalen
Maximale
voorlopige
vermindering per maand
Maximale
voorlopige
vermindering per kwartaal
meer dan € 1.747 € 0,- € 0
€ 1.747 of minder, maar meer dan € 1.611 € 23,- € 68,-
€ 1.611 of minder, maar meer dan € 1.475 € 53,- € 159,-
€ 1.475 of minder, maar meer dan € 1.345 € 83,- € 250,-
€ 1.345 of minder Het volledige btw-bedrag Het volledige btw-bedrag

 

Schat het btw bedrag dat je per jaar zou moeten betalen aan btw na aftrek van voorbelasting, kijk dan in de linker kolom waar dat bedrag staat. Rechts ernaast zie je het bedrag dat je bij de aangifte onder kleineondernemersregeling per maand of kwartaal mag verrekenen.

Let op! Als je de kleineondernemersregeling toepast kan dat nooit tot een teruggave leiden.

Stel je doet kwartaal aangifte-btw. Het 1ste kwartaal vraag je € 100,- terug, de overige kwartalen zou je € 100,- moeten betalen maar jij doet de kor toepassen. Aan het eind van het jaar heb je dan
€ 100,- terug gekregen. Terwijl als je alles optelt je € 200,- te betalen btw had, kor toepassen, wat op € 0,- zou zijn uitgekomen. Dit mag dus niet en je zal een suppletie aangifte btw moeten doen
en € 100,- moeten terug betalen.

Wij raden je daarom ook aan om als je maand of kwartaal aangifte doet, doe dan nog niet de kor toepassen gedurende het lopende jaar. Kijk nadat je de laatste btw-aangifte van het jaar hebt gedaan of je recht zou hebben op de kleineondernemersregeling. (Let ook op specifieke situaties kleineondernemersregeling). Is dit zo maak dan een suppletie-aangifte btw op met de kor vermindering.

Kor toegepast, nu corrigeren

Als je de regeling bij je maand of kwartaal aangifte al hebt toegepast maar nu het jaar afgelopen is zie je dat je teveel of te weinig verrekend hebt. Of als je zoals wij je aanraden bij maand en kwartaal aangifte nog geen gebruik hebt gemaakt van de kor. Dan moet je een suppletie aangifte omzetbelasting invullen en opsturen naar de belastingdienst. Vul dan altijd in hoe de aangifte er correct ingevuld uit zo moeten zien over het hele jaar. (niet alleen de correctie, de kor maar alle totalen noteren!).

Je kan een formulier suppletie aangifte omzetbelasting invullen en opsturen op het beveiligde gedeelte van de belastingdienst of downloaden van de belastingdienst-site

Lees meer over de kor, of neem contact met ons op.


Zoek op deze Site

GRATIS PDF! In 3 Stappen je Administratie op Orde

Als jij je e-mailadres en naam doorgeeft, geven wij je deze PDF.