Kor – Wat is de kleineondernemersregeling?

Klein vlaggetje met munten, haal btw voordeel door de kor.

Haal je voordeel uit de kor © Per Bengtsson/Shutterstock.com

Kor – de Kleine Ondernemers Regeling

Zoals de naam al zegt is de kor, de kleineondernemersregeling, er voor de kleine ondernemers. Wanneer je als kleine ondernemer weinig omzet maakt heb je nog steeds met de btw te maken en alle (administratieve) verplichtingen die dat met zich meebrengt. Om hieraan tegemoet te komen is er de kor.

De kleineondernemersregeling bestaat uit:

  • Vermindering van het btw-bedrag dat u moet betalen
  • Ontheffing van uw administratieve verplichtingen.

Voldoe je aan de voorwaarden voor de kleineondernemersregeling? Dan kan je de kor toepassen als je in een jaar minder dan € 1.883 btw moet betalen, en betaal je minder btw. Als je zelfs € 1.345,- of minder btw moet betalen, dan betaal je door de kleineondernemersregeling helemaal geen btw.

De kor mag je zelf toepassen, je hoeft hier geen toestemming voor te vragen aan de belastingdienst. De definitieve btw-vermindering bereken je aan het einde van het jaar. Je mag ook per maand of kwartaal een voorlopige btw-vermindering in je aangifte toepassen. Ga in dat geval wel na of je na afloop van het jaar een correcte inschatting hebt gedaan en recht hebt op wat je hebt ingevuld.

Verwacht je een aantal jaren € 1.345,- of minder btw te moeten betalen? Dan kan je ontheffing van je administratieve verplichtingen vragen bij jou belastingkantoor. Als je ontheffing krijgt, hoeft je geen btw-aangifte meer te doen.

Kom ik in aanmerking?

Er zijn 4 voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor de kor.
Check of jij aan die 4 voorwaarden voldoet bij; Kleineondernemersregeling – Kom ik in aanmerking?

Munten los en gestapelt met een rekenmachine, hoe doe je korting berekenen voor kor?

Laat geen geld liggen! © Miki Studio/Shutterstock.com

Bereken jou Kor – korting.

Als je in één heel jaar na aftrek van voorbelasting minder dan € 1345,- btw moet betalen dan kan je het gehele bedrag dat je moet betalen als vermindering bij de kor zetten, en hoef je dus niets te betalen. Ligt het bedrag tussen de € 1345 en de € 1883 ? Check dan hier voor; Korting berekenen volgens de kleineondernemersregeling.

Kor- Aangifte per maand of kwartaal.

De kleineondernemersregeling is een regeling die per jaar geldt. Je kan deze dan ook gemakkelijk toepassen als je per jaar aangifte doet. Wanneer je per maand of kwartaal aangifte doet en bij je eerste aangifte een schatting doet en ervan uit gaat dat je minder btw dan € 1883,-, na aftrek van alle voorbelasting moet betalen, dan mag je alvast een bepaald bedrag per periode in aftrek brengen. Lees verder over; Hoe moet je de kor toepassen?

Kor – Minder Administratieve verplichtingen.

Als je in een jaar € 1.345,- of minder aan btw moet betalen dan hoef je door de kor helemaal geen btw te betalen. Verwacht je dat dit de komende jaren ook zo zal blijven? Dan kan je ontheffing van administratieve verplichtingen aanvragen. Of dit voor jou verstandig is? Daar moet je even goed over nadenken… Lees meer..

Kor – Specifieke situaties.

Er zijn een aantal specifieke situaties waarin het recht op of de berekening van de kleineondernemersregeling enige aandacht vereist. Zie de pagina Specifieke Situaties (Kor) voor meer informatie wanneer dit én of dit voor jou van toepassing is.

Kor – Meer weten?

Heb je al onze pagina’s over de kor bekeken en heb je nog meer vragen of is er nog wat niet helemaal duidelijk? Neem contact met ons op of kijk eens op de site van de belastingdienst. Als je gebruik maakt van onze Zakelijke Dienstverlening dan zorgen wij altijd voor een check of jij in aanmerking komt voor de kleineondernemersregeling. Natuurlijk houden we je daarvan op de hoogte!


Zoek op deze Site

GRATIS PDF! In 3 Stappen je Administratie op Orde

Als jij je e-mailadres en naam doorgeeft, geven wij je deze PDF.